torstai 7. tammikuuta 2016

SÄÄSTÖVINKKEJÄ

Ajattelin kerranki rustailla tänne vähän tämmöstä erilaista postausta ku yleensä. Tulipa vaan yks päivä mieleen että oon ollu jo päälle vuoden työttömänä, ja silti oon rahallisesti pärjänny ihan hyvin ja säästöönki on kertyny hiukan rahaa. Kirjottelin ylös vähän vinkkejä miten saa säästettyä rahaa ja elettyä taloudellisesti. 
Itehän saan siis liitolta päivärahaa, joka ei todellakaan oo kovin paljon. Mitään summia en nyt ala kertomaan, mutta sanotaanko että kuukauden elämiseen rahat riittää juuri ja juuri. Meillähän on kuitenki se tilanne että Make käy töissä, joten se vähä helpottaa elämää meijän taloudessa. Jos siis siellä on esimerkiksi opiskelijoita tai työttömiä tai muuten vaan säästämisestä innostuneita niin lukaskaapa meikäläisen vinkit :)


Säästöön
Laita heti kuun alussa rahaa säästöön pahan päivän varalle. Ite oon todennu tän tosi hyväksi tavaksi saada raha riittämään ihan sinne viimesille päiville asti. Oon siirtäny esim. ihan vaan 20-30€ säästötilille ja sitten ku normitililtä alkaa olla rahat loppu niin tuolla summallakin saa jo aika moneksi päiväksi ruokaa. 

Ostoslista
Ennen ruokakauppaan menemistä käy kaapit läpi ja tarkista mitä pitää ostaa. Tee ostoslista ja osta vain ne mitä listalla on! Näin välttää turhia ostoksia ja saa kaiken tarpeellisen kerralla eikä tarvi käydä kaupassa joka päivä. Me käydään ruokakaupassa ehkä kerran viikossa, niin ostetaan kerralla aina sen verran ruokaa ettei tarvi käyä lähikaupasta ostamassa niitä pikkuostoksia.


Tarjoukset
Seuraile kauppojen tarjouksia ja osta halvemmalla. Älä missään nimessä laita oveen lappua "ei mainoksia" koska missaat parhaimmat tarjouslehtiset. Ite oon aina innoissani ku postiluukusta tipahtaa mainoksia ja monesti bongaan jostain kaupasta tosi hyviä tarjouksia jotka hyödynnän. 
Myös erilaisten kampanjoiden aikaan kannattaa suunnata kauppaan, sillä monesti niistä saa puolet halvemmalla mitä normaalisti. Mammuttimarkkinat, euron päivät, hullutpäivät, shokkipäivät ja mitä näitä nyt on..

Ruokien suunnittelu
Tee jonkilainen ruokalista vaikka viikoksi eteenpäin, niin voi ostaa kaupasta aina just ne ainekset mitä tarvii. Me tehään monesti listaa mitä aiotaan syödä tulevina päivinä ja mietitään montako päivää mikäki ruoka kestää. Ei tuu turhaan käyntiä kaupassa ku kaapista löytyy just ne ainekset mitä ruokiin tarvii.


Leipomot
Tajusin kesällä että leipää ei todellakaan kannata ostaa kaupasta. Kävin Fazerin leipomossa ja huomasin että leipä oli siellä yli puolet halvempaa mitä kaupassa. Kävin kesällä noin kuukauden välein ostamassa kassillisen leipää pakkaseen ja yleensä se täysi muovikassillinen kustansi 6-8€. Nyt en oo vähäänaikaan leipomossa käyty ja aina kaupassa leipähyllyllä mua kirpasee ne hinnat.

Kilohinnat
Tämäki nyt pätee oikeestaan vaan ruuan ostamiseen, mutta siis kannattaa kattoa kaupoissa kilohintoja. Varsinki hedelmä- ja vihannesosastolla kilohinnoissa voi olla tosi paljo eroja. Ite katon kilohinnat aina myös juustoissa ja jugurteissa ja ostan yleensä kilohinnaltaan halvinta vaihtoehtoa. 


Kirpputorit
Vaatteiden ostossa kannattaa suosia kirpputoreja. Mulla nykyään enää tulee hirveesti vaatekaupoista ostettua vaatteita koska kirpputorilta löytyy oikeesti tosi hyvää kamaa! Parhaimmillaan vaate jossa on vielä hintalappu paikallaan löytyy vitosella ku kaupassa uutena se maksaa 30€. Ette uskokkaan kuinka iloseksi ite tuun kirppareita kierrellessä. Se on vaa niin kiva tunne ku löytää muovikassillisen tavaraa pikkurahalla. 
Huonekaluja ja sisustusjuttuja kannattaa katella netistä esimerkiksi Tori.fi sivulta tai Facebookin kirppispalstoilta. Niistäkin oon tehny välillä hyviä löytöjä. 

"Halpismerkit"
Ruokakaupoissa varsinki kannattaa suosia ns. halpismerkkejä kuten Pirkka, Euroshopper, Rainbow yms. Jotku ihmiset luulee että nuo halvemmat merkit on jotenki huonompia, mutta minäpä kerron että ne on ihan yhtä hyviä ku ne "normaalimerkkiset" jutut :D Joskus merkkien välillä voi olla tosi isojaki hintaeroja. Me käydään paljo Citymarketissa, joten Pirkka on meillä suosittu merkki!


Kierrätys
Siivoa säännöllisin väliajoin kaapit ja myy pois kaikki mitä et käytä. Vie vaikka kirppikselle tai myy Facebookissa. Facebookin oon todennu hyväksi jos tavaraa on vähän. Ite oon aika paljon myyny Facebookin kirppisryhmässä ja hyvin on ainaki vaatteet menny kaupaksi. Tietenki siinä on oma hommansa alkaa ne kuvailemaan ja sopia hakutreffejä, mutta ainaki se on ilmaista. Kirpputoripöyästä joutuu kuitenki maksamaan, joten sinne kannattaa viiä vaan sillon jos tavaraa on reilummin.

Herkkupäivä
Älä herkuttele joka päivä, vaan pidä vaikka kerran viikossa yks herkkupäivä. Karkkiin, limuun, sipseihin yms menee yllättävän paljo rahaa.
Kannattaa myös välttää kahviloissa istuskelua joka päivä, sillä nopiasti niihin kaakaoihin sun muihin herkkuihin uppoaa rahaa. Jos haluat nähä kavereita niin järkätkää kahvittelut jonku kotona niin tulee paljo halvemmaksi. Jos jotaki herkkua tekee mieli niin kannattaa leipoa vaikka ite :)  Kahvilassa ku se juustokakkupala maksaa sen 4-5€, mutta ite ku tekee kakun niin parhaimmillaan koko kakkuun menee saman verran.


Alennuskoodit
Jos tekee mieli tilata netistä jotaki niin kannattaa käyttää hyväksi alennuskoodeja. Mää googlaan aina alennuskoodit, jos oon ostamassa nettikaupasta jotaki. Yks hyvä sivusto on ainaki tämä
Kannattaa myös tsekkailla niitä "diili-sivustoja", koska niissä on monesti ihan jäätävän hyviä tarjouksia. Monesti on jotain ravintolatarjouksia että kaksi yhden annoksen hinnalla tai jotaki kampaamo- kauneuspalveluja hyvällä alennuksella. Groupon, hyvädiili, facediili yms.

Reissuun
Jos mieli tekee reissuun ja rahaa ei oo liikaa niin kannattaa tsekata ekana sivustot josta löytyy paljo äkkilähtöjä. Tallinnan matkan löysin ite Napsu.fi sivulta ja reissu tuli tosi halvaksi ku löydettiin hyvä äkkilähtö. Muita hyviä sivustoja mistä kannattaa kattoa halpoja lentoja ja hotelleja on esim. Momondo ja trivago.

Kirjasto
Miksi ostaa kalliita kirjoja tai lehtiä ku niitä saa kirjastosta? No eihän siellä niitä uusimpia kirjoja heti oo, mutta paljon sieltä löytyy luettavaa kuitenki. Lehtien irtonumerot on kans niin kalliita että kuka niitä ostelee itelleen ku niitä voi käydä kirjastossa lukemassa.


Tee itse
Ulkona syömiseen uppoaa helposti kymmeniä euroja kerralla, joten jos tekee mieli jotaki spesiaalia ni miksei kokkais sitä ite? Ei sitä vuosipäivää tarvi välttämättä viettää aina kalliissa ravintolassa, vaan voitte kokata yhdessä jotain erikoisempaa ruokaa. Yhessä kokkaaminen on parasta!

Säästöpossu
Kannattaa hommata joku pankki/kuppi/astia mihin kerätä kaikki pikkukolikot. Voi vaikka päättää että kaikki alle euron kolikot laittaa sinne. Yllättävän paljon saa kerättyä rahaa nopeasti ku aina muistaa kipata kolikot säästökippoon. Moneen pankkiin pystyy viemään pikkukolikoita ja ne laittaa sen rahan sun tilille.



Toivottavasti joku jaksoi lukea tän postauksen ja sai tästä jotain vinkkejä omaan säästämiseen. 
Oliko tästä postauksesta teille hyötyä vai onko säästäminen jo hallussa? :)





40 kommenttia:

  1. Tosi hyviä neuvoja, joita käytän myös itse.

    T. Täysin arkista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva juttu että käytät myös itse näitä:)

      Poista
  2. Hyviä vinkkejä :) ite oon huomannu et paras keino hallita esim ruokaan menevää rahaa on nostaa kuukaudessa esim 160€(40€/per viikko) ja sillä on vaan pärjättävä ja ruuvat suunniteltava sen mukaan

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Tuo on kans yks hyvä keino säästää että nostaa tuon rahan ja laittaa sen riittämään. Kiitos vinkistä

      Poista
  3. Hyviä vinkkejä Itse vasta olin opiskelijana, joten säästäminen tuttua. Nyt kun olen työtön niin työttömyystuesta jää varmasti säästöön kun on tottunut pärjäämään vuokran jälkeen sillä parilla sadalla kuussa.Oletko muuten käynyt jotakin kouluja tai minkä tyylistä työtä etsit? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No varmasti jää enemmän säästöön, kuitenki työttömyysraha on ihan kivasti enemmän ku opintotuki:) Oon opiskellu ravintolakokiksi ja aikuiskoulutuksessa myyjäksi. lähinnä etin myyjän hommia nyt koska ravintola-ala ei kiinnosta :)

      Poista
    2. Toivottavasti tärppää töiden suhteen! Nyt luulisi olevan ainakin myyjän hommia kun se Valkeakin aukeaa :)

      Poista
  4. Tosi kiva postaus. Mää oon maailman huonoin säästää rahaa :/ joten aika hyödyllinenkin postaus :p

    VastaaPoista
  5. Hyödyllinen postaus, etenkin näin opiskelijalle! :)

    elamanikuvina.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtava kuulla! Ei muutaku säästämään sitte;)

      Poista
  6. Ihan mahtava postaus ja hyvin ajankohtainen itse asiassa mulle. Itse oon osa-aikaisessa työssä ja tunteja ei ole paljoa jos ei ole jokin sesonkiaika, kesällä ja just jouluna töitä rutkasti riittää. Nyt alkoi tosiaan se hiljainen aika joten pitää vähän katsoa mihin sitä raha pistää. Mä pistän myös säästöön - tosin kuun lopussa - tietyn summan ja lopuilla pitäisi sitten pärjätä seuraava kuukausi:) Hei toi leipomo oli hyvä vinkki, en ole aikaisemmin edes miettinytkään tuota!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän kiva kuulla että tästä oli jotaki hyötyä monille:D Työt meinaa tosiaan olla vähän kiven alla, mut kiva että on ees tommosia kausia millon saa olla töissä paljo:) Ja leipomoita suosittelen! Tuoretta leipää ja niin paljo halvemmalla ku ruokakaupoista!

      Poista
  7. Tosi hyviä vinkkejä :) mut meillä lukee ovessa ei mainoksia eikä ilmaisjakelua,koska menetän hermoni sen postimäärän kans ja en kuitenkaan koskaan saa luettua yhtäkään mainosta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee kiva kuulla Enni:) Mää oon just oikee kunnon mainoshamsteri :'D Hyvä etten luukun eessä oota mitä sieltä tullee XD Keskiviikko on paras päivä ku tulee Lidl ja Tokmanni hahahaha

      Poista
  8. Hyvä postaus! :) Itsekki ostan aina Pirkkaa tai muuta halppis vaihtoehtoa, myös K-menun tuotteet on halpoja ja hyviä. Ennen en koskaan tehnyt kauppalappua, nyt oon tehnyt alkanut tekemään ja ostan vain mitä siinä lukee ettei tule turhia heräteostoksia. Matkustelussa suosin halppis lentoyhtiöitä kuten Norwayta tai Sassia ja hotelli on yleensä myös aina halvimpia vaihtoehtoja ja neki olleet mun mielestä hyviä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti:) K-menut on kyllä hyviä kans! Kauppalista on tosi hyvä keino muistaa ostaa kaikki mitä tarvii ja ei tuu sit ostettua niitä ylimääräsiä höttöjä:) Ite en hirveesti lentele niin en osaa nuista lentoyhtiöistä sanoa mittään... :>

      Poista
  9. Mää laitan kans aina kuun alussa rahaa reippaasti säästöön niin ei ehi tuhlata niitä. Mulla on tosin sellanen sääntö että ne on reissuihin ja sieltä ei takasi rahaa oteta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei hyvä! Mulla taas menee säästöön se muutama kymppi, mutta ei kyllä joka kuukausi tuu sitä tarvetta että pitäis siirtää se takasi. Joskus on joutunu ottaan että saa ruokaa, mutta yritän kaikkeni että pärjään ilman sitä :D

      Poista
  10. Hyviä vinkkejä säästämiseen tulevaisuutta ajatellen :)

    VastaaPoista
  11. olipa tosi hyvä ja hyödyllinen postaus! oikeasti tosi hyviä vinkkejä, osaa jo noudatan ja sain lisää hyviä neuvoja joiden mukaan pitäisi näin opiskelijana toimia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana Jenni<3 Itelläki pitäs kyllä nyt vähän ryhdistytyä säästämisen kanssa, koska joka kuukausi ei saa edes säästöön asti. Mutta pienillä valinnoilla se lähtee:)

      Poista
  12. Tosi hyviä vinkkejä ja monet on mulla itsellänikin käytössä! :) Pirkkaa tulee suosittua täälläkin tosi paljon ruokaostoksia tehdessä. Mä en meinannut uskoa korviani, kun eräs henkilö joku aika sitten totesi, ettei osta pirkkaa koska "voiko halpa muka olla hyvää" :D Totta kai jokainen ostaa mitä itse haluaa ja suosii niitä merkkejä, joita tahtoo, mutta jotenkin toi asenne vaan ihmetytti mua suuresti. Miksei se halvempi voisi olla ihan yhtä hyvää kuin vähän kalliimpikin? Välillä ne halvat tuotteet on mun mielestä jopa parempia kuin kalliimmat :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitä ihmettä!:D Pirkkahan on just huippu. Ja tuo on totta että jotkut "halpismerkit" maistuu jopa oikeesti paremmalta.

      Poista
  13. Tosi hyviä vinkkejä, näistä osaa toteutankin jo itse!! Ja noissa kilohinnoissa vielä se, että ite oon pistänyt merkille jos sama merkki tarjoaa samaa tuotetta useammassa eri koossa, niin usein se isoin koko on kilohinnaltaan tai kappalehinnaltaan halvin. Jos jotain asiaa tietää tarvitsevansa paljon (eikä se oo joku ruoka, joka vanhenee pian), niin ehdottomasti kannattaa ottaa family-sized paketti !! :D

    http://kiiainnanmaa.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva juttu ja kiitos ku vinkkasit tosta:) Enpä oo tosiaan tullu ajatelleksi että esim jotku kuiva-aineet kannattaa ostaa isoissa paketeissa!

      Poista
  14. Vauu nina!!! Aivan mahtava postaus!<3 niin kattava! Ja huomaa että oot panostanut tähän <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Emppu<3 :') Kyllähän tätä tuli mietittyä!

      Poista
  15. Onpas hyviä vinkkejä! Opiskelijana kiva löytää tällaisia säästövinkkejä :) Etenkin toi leipomojuttu oli mulle uus että sieltä saa noin edullista leipää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huippua että löysit hyviä vinkkejä itelleskin:) Joo siis olin itekki vähä ihmeissäni ku näin leipomossa pikku paketin sitä Real ruisleipää ja kaks pakettia makso euron! Kaupasssa mun mielestä yks pussi maksaa yli kaks euroa :o

      Poista
  16. Pirkka on just hyvä merkki, vaikka onki muka halppis. Esim pirkka pesto, voittaa kaikki kaupan muut pestot. Itse tehtynä sekin on tietty parasta:-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nii on! Pestoa en ookkaa maistanu, joten pittääpä ottaa testiin ;)

      Poista
  17. Tää oli ihan sika hyvä postaus ja tarpeellinen varsinkin ajatellen opiskelijoita tai työttömiä. Itse noudatan nuista useempia kohtia, mutta sain tästä myös monta hyvää vinkkiä. Go Nina!! ♥

    VastaaPoista
  18. Mahtava postaus! Ja paljon oli sellasta asiaa mitä itsekin noudatan :)

    VastaaPoista
  19. Missä leipomoissa käyt Oulussa?:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yleensä tulee käytyä Rajakylän Fazer leipomossa:) Siellä parhaimmat leivät

      Poista